Leta i den här bloggen

lördag 31 december 2011

Lurad!


När jag köper okryddat och omarinerat kycklingkött räknar jag med att det är kött jag köper, och bara kött. Tji fick jag. Varför kan det inte vara kött??? Jag måste komma ihåg till nästa gång att inte köpa det här märket utan hålla mej till det vanliga.

Pepparkaksbröd med mögelost!


Häromdagen fick jag oväntat besök av en vän. Sånt tycker jag om! Att hon äter glutenfritt är ju faktiskt ingenting att haka upp sig på. Jag slängde snabbt och enkelt ihop en sats med pepparkaksbröd som vi avnjöt med smör och ost. Igår skulle jag göra lika till eftermiddagskaffet då jag plötsligt kom att tänka på att jag faktiskt hade en Aura-ost (blåmögelost) i kylskåpet. Jag värmde pepparkaksbrödet, bredde smör på och skar sen tjocka skivor av osten och njööööt. Shit så gott det var!!!

Mera jul

Hela julbordet
När jag ser julbordet på bild blir jag faktiskt lite sugen på julmat igen... Det var egentligen bara morotslåda, potatis och jullimpan jag stod över.

Glöggpannacotta
Jag hade ju lite problem med glöggpannacottan och vad jag skulle använda till den röda delen. Till slut tog jag vanligt glöggkoncentrat med socker i, spädde ut med vatten och tillredde en pannacotta. Fast när jag hällde på gräddpannacottan smälte tydligen den röda delen så en del rann ut, därför blev det lite skojigt utseende på den. God var den nog men eftersom jag var verkligt mätt efter middagen åt jag bara en liten, liten bit. Fast vad gör väl det?

S&D:s julgran
Dottern och hennes man hade en importerad ädelgran som var så här yvig och fin. Här samlades vi efter julmiddagen för att ha julklappsutdelning.

fredag 30 december 2011

I-landsproblem

Jag har ett problem. Vi har två datorer. Min dator är långsam och har inga högtalare. Den andra datorn är snabb och har högtalare. So what´s the problem?? Jag har alla bokmärken och foton i min dator, men när jag är ensam hemma på dagarna använder jag den andra datorn så jag kan lyssna på musik samtidigt, men då kan jag ju inte blogga med bilder som jag skulle vilja. Fast jag kunde ju skriva först och lägga till bilden sen, men det vill jag inte för jag brukar alltid börja med bilden så jag får inspiration att skriva. Men jag ska skärpa mej. Imorgon är vi båda hemma så då startar vi båda datorerna och DÅ ska jag blogga! Jag lovar!

Nu ska vi iväg till min syster på julbastu! Fast jag som inte tycker om bastu är väldigt tacksam över ordinationen jag fick av min naprapat - gå inte i bastun! Inget problem alls för mej. Det är min inflammerade slemsäck i höften som inte vill ha bastuvärme, den vill ha ispåse. Men han gav inga restriktioner om vin...

Och apropå det ja, idag fick jag ett väldigt trevligt mejl, och här kan ni läsa varför det var så trevligt och varför jag blev jätteglad!

onsdag 28 december 2011

Julen i bakspegeln

Dotterns bild
Den som inte åt sig mätt av julmaten sträcker upp en hand! Nehepp, ingen. Det var väl det jag misstänkte också. Det var väl snarare åt andra hållet - att man åt lite för mycket. Fast faktiskt har jag varit hungrig ibland, t.ex. före sänggåendet, och varit tvungen att äta lite extra. Det här berodde nog på att fast man äter så mycket så är det väldigt lite fett i julmaten. Det är ju svålen på skinkan, gravlaxen och någon gräddsås, men det är ju alldeles för lite fett. Kanske man borde ha haft Janssons frestelse och revbensspjäll också på bordet, så som ni har i Sverige... Men det har ju ändå inte varit något oöverkomligt problem.

Som vanligt fixade jag en massa choklad före jul, men jag tror att jag åt högst fem bitar choklad på hela helgen, men det var ju också på bästa vis. Glöggkoncentratet står oanvänt och först idag slängde jag ihop en sats med pepparkaksbröd när jag fick en glutenintolerant vän på besök. Men vad gör väl det att mat blir över, man blir ju inte fet av att kasta mat!


måndag 26 december 2011

Recept på en lyckad jul


Sent igårkväll, alltså julafton, hittade jag den här lappen på min minimala anslagstavla. Där bakom arbetslistor och grattisannonser fanns det här receptet som jag egentligen borde ha hittat redan före jul! Som ni ser är det en kaka som är helt och hållet kolhydratfri!
Men bättre sent än aldrig, och hoppas att ni alla haft en alldeles underbar jul!

onsdag 21 december 2011

GOD JUL!!!

LCHF-krubban

Det är bråda tider nu. Inte så att jag stressar, faktiskt så är det väl bråda tider för att jag inte stressar! Nu är i alla fall köttbullarna klara. Bara vi hittar en gran imorgon så är det på bästa vis. 

Jag kommer knappast att hinna blogga så mycket mer den här veckan eftersom vi har julafton redan den 23:dje här hos oss. (Vartannat år firar vi då så barnen får fira jul med sin far 24:de, och det funkar så bra på det sättet. Enda negativa är att det inte kommer Kalla Anka i TV!) Därför garderar jag mej nu med en liten julhälsning i form av en julkrubba som jag hittade redan ifjol, och kanske jag visade den åt er då också? (Bilden är lånad från ett picasaalbum.) Visst är den härlig! 

Ha nu alla en riktigt GOD JUL och ät er mätta och belåtna och så hoppas jag att vi alla får en riktigt skön helg!

söndag 18 december 2011

Fysiologi

Tänk att det på riktigt finns läkare som tror att hjärnan behöver kolhydrater! Och tänk att det på riktigt finns läkare som berättar det åt sina patienter också! Var 17 fanns de läkarna på fysiologilektionerna där det, om det var en riktig lärare,  berättades att levern omvandlar all näring till glukos för att det är glukos som hjärnan måste ha för att fungera. Fast jag som har ätit LCHF i nästan 3½ år kan ju inte veta det där eftersom min hjärna antagligen slutade fungera för över 3 år sedan. Eller...?


Den som ännu inte sett den här filmen ska göra det, och de som sett den får gärna se den igen bara för att den är så otroligt bra!

Prototyp




Det blev en testpannacotta. Den blev inte god. Eller jo, den vita delen var god men inte den röda. Jag köpte osötad kallpressad tranbärsjuice och blandade glöggkoncentrat i, sötade lite med sukrin eftersom det var beskt, spädde ut med vatten, smakade, spädde mera vatten... Det blev inte gott. Jag kokade ändå upp det och blandade i gelatin och hällde i min mini-jelloform. Senare kokade jag grädde som jag smaksatte med glöggkrydda i tesil, lika som förra gången, och hällde ovanpå saftpannacottan. Idag bjöd jag mina barn på prototyp-pannacottan. Hälften åt upp sin bit medan resten petade bort saftpannacottan... Jag måste välja en annan saft eller ha i väldigt lite bara för färgens skull... Eller om det är glöggkoncentratet som blev beskt? Jag hade färdigblandade glöggkryddor och hällde i hela påsen, så det kan ju hända att det var för mycket av det goda... Jag forskar vidare, men ni får mitt recept och bilder så får ni själva experimentera vidare om ni vill. Annars återkommer jag någon annan dag med nästa exemplar! Nästa gång ska jag dessutom skölja formen med kallt vatten innan jag häller dit saften, för nu satt den fast i formen alldeles onödigt bra och blev skamfilad och tilltufsad innan jag hade bort kransen. Men det var ju inte utseendet jag skulle döma...

fredag 16 december 2011

Citronsill

Idag har jag tagit in lite på julsysslandet. Kålrotslådorna är ännu i ugnen, senapen  är i burkarna och nu kom jag på att citronsillen snart ska läggas in. Samtidigt som jag hittade citronsillreceptet märkte jag att jag också hade receptet på glöggkoncentratet i min julreceptbok... Oj så det kan gå.


Citronsillreceptet har jag fått av en bloggvän, dr. Zweistein. Han berättade hur han fått receptet men nu kommer jag inte ihåg om det var från Ungern eller varifrån han fått det. Jättegott är det i alla fall, rekommenderas verkligen!


Edit: Dr. Zweistein svarade, läs hans kommentar!

torsdag 15 december 2011

Tryffel (Julgodis del.2)

Nedräkningen går lite väl snabbt! Kan vi bromsa lite?? Jag som har legat på soffan 2½ dag hinner inte riktigt med! Fast å andra sidan, hade jag inte haft ryggskott så hade jag jobbat...

Jag snubblade igen över ett recept på facebook, och en sajt som jag helt missat tidigare! Hurra! Receptet på tryffeln var bra. Det var enkelt och gick snabbt att tillreda. Naturligtvis blev den väldigt mäktig, man behöver inte mer än en bit. Och det är ju bra!

Fettfri?
Jag funderade över en sak i affären. Varför är kvargen (kesellan) fettfri? Jag hittade först bara kvarg med 0,3% fetthalt så min lycka var 0,2% större när jag tog ner Coop Extras Fettfria kvarg och såg att den innehöll 0,5% fett! Då måste den ju vara bättre! (Den var faktiskt god!)

Det skulle vara salta jordnötter enligt receptet, men eftersom min galla inte tycker om jordnötter blev det Nöttefabrikkens salta blandning av mandel,.cashew, macadamia och jordnötter. Väldigt god blandning.


Här är så receptet:

Tryffel
1 dl grädde
50 g smör
300 g mörk choklad
1 dl kvarg
1½ nötter

Koka upp smör och grädde. Bryt sönder chokladen och rör om så den smälter och du får en jämn och fin smet. Rör ner kvargen och hälften av nötterna. Häll över tryffeln i en form (då ska tryffeln skäras när den stelnat lite) eller klicka ut i små godisformar. Strö över resten av nötterna. Ställ i kylen. Ha sen inte fram tryffeln hela tiden utan ta fram den tills den ska ätas och ställ tillbaka den i kylen sen så blir alla gladare och renare om händerna!

Det är ju vårt fel!



Man blir ju liksom inte förvånad längre, bara så irriterad på den aldrig sinande informationen från alla "experter" som liksom bara inte kan låta bli att uttala sig om det som ingen annan tycks förstå. *suckar djupt* Här ser man resultatet igen av en ICKE påläst persons lösning på allt. Det är inte alls "bögarnas fel", för det är ju LCHF:arnas fel. Det börjar ju ganska vettigt och förnuftigt, men sen far det ju iväg. Klart och tydligt vet denna redaktör inte alls vad LCHF går ut på eller varför man äter lågkolhydratkost. Jag skulle hellre säga att det KAN vara tack vare oss LCHF:are som smörförbrukningen ökat, men knappast p.g.a. vår fettrika kost, men p.g.a. att befolkningen blivit mera upplyst och vill ha renare mat och inte längre smeta hudkrämer på smörgåsarna eller steka i den, hudkrämen.
Jag hade ett tag tänkt svara på det här inlägget i tidningen, men jag orkar ju inte. Det ska däremot bli intressant att se om någon annan gör det, fast kanske ingen annan heller orkar. Man blir ju så trött!

Nej hör ni, nu ska jag äta lite smör som mellanmål, sen ska jag steka lite smör åt mej som lunch, med en sås av smält smör. Det hela ska jag toppa med en smörklick. Som måltidsdryck blir det som vanligt smält smör med en smörklick i. Så ska väl ni andra LCHF:are också göra idag, som alla andra dagar??

Den som vill läsa kommentarerna till denna ledare på ÖT kan gå in här!

onsdag 14 december 2011

Återuppstånden

Jaha, gott folk, jag har varit väldigt frånvarande ett par dagar, som ni kanske har märkt. Det kan bli så när man vaknar en natt och inte ens kan svänga sig p.g.a. ryggskott... Nu har jag legat på soffan 2½ dag och levt på värkmedicin och muskelavslappnande, en icke rekommendabel diet. Nå, nog har jag ätit lite annat också, i stående position vid köksön som är i lagom ståhöjd. Det här betyder att jag inte har några recept alls att komma med nu. Förstås. Faktiskt hade jag stor nytta av mina bountys nu, för med bristande födointag har jag i alla fall fått i mej fett när jag ätit bounty både som efterrätt och till eftermiddagskaffet. Nu återvänder livsandarna och jag är rörlig igen, vilket betyder att jag snart är på G igen! Det ska ju ändå fixas lite till nästa helg!

Men hör ni, det var ju nog något jag hade på hjärtat. Det är ju snart jul! Hittills i år har jag ätit julbuffé tre gånger, en gång här hemma och två gånger på restaurang. På fredag är det dags igen om ryggen är medgörlig. Har ni märkt hur bra julmaten är? Man får ju äta hur mycket som helst nästan! Det är ju morotslådan och potatisen som får lämna bort från varmrätten, men varmrätten är ändå alldeles för överskattad, åtminstone på det finska julbordet. I Sverige har ni lite annat, t.ex. Janssons frestelse, och är den gjord på potatis så dissar man den med förstås. Och så är det ju jullimpan som egentligen är oersättlig, MEN det finns surrogat! Ifjol bakade jag en slags jullimpa, men den förblev oäten eftersom jag egentligen inte ville ha nåt sånt. Jag älskar den gråsaltade julskinkan med senap på och överlever bra på den hela julen. Lite lax ska det vara också förstås... Har du något du har svårt att låta bli på julbordet? Hur tror du att du kommer att klara av julens frestelser?

Mina små tomtenissar
I brist på matbilder får ni hålla till godo med mina 20 år gamla julkortsförsök. Det är inte lätt att samla tre små nissar på samma bild och få dem alla se ut att sprida julglädje, men de här bilderna har i alla fall glatt mej nu efteråt!

fredag 9 december 2011

Om att unna sig... (Repris från ifjol.)

Nu ska jag köra en repris, jag hade tydligen tänkt till ordentligt här, för drygt ett år sedan..

Jag köpte en tröja häromdagen. Det unnade jag mej.
Jag började med LCHF-diet för drygt två år sedan. Det unnade jag mej.
Jag tog en chokladbit till kaffet igår. Det unnade jag mej.

MEN...
...jag unnar min kropp att må bra, därför är det inte att "unna sig" om man fuskar och äter kolhydrater en dag!
Jag unnar mitt blodsocker att vara lågt och jämnt och fint, därför äter jag inte kolhydrater ens på kalas!
Jag unnar mej att må bra, därför äter jag LCHF!
Idag ska jag på kalas där det bjuds på LCHF-chokladkladdkaka, och då unnar jag mej en bit av den med sockerfri grädde med!

Varför tycker "folk" att man gör fel när man tackar nej till glassen för att man inte äter socker, t.ex., men det är helt okej om man inte tar av glassen för att man inte tycker om glass??

Problemet är antagligen att man ratar det som de flesta anser vara gott. Är jag för stark? Borde jag visa att jag inte har karaktär??? Är jag för duktig???? Men snälla, försök förstå, man behöver inte vara stark, man behöver inte ha karaktär, man behöver inte vara duktig för att tacka nej till det man inte tycker om! Jag vill inte ha kolhydrater!

När man börjar avstå från kolhydrater har man abstinens, det är ju så med allt man är beroende av och slutar med. Men efter bara några dagar har sötsuget försvunnit och man behöver inte sockret och kolhydraterna. Den som slutar röka har samma besvär i början, de som slutar supa har samma problem, och de håller också bort sitt beroende i fortsättningen, för snabbt faller man i samma fälla igen! Det är lika med kolhydraterna och sockret, fuskar man kan man fastna! Och då har man inte unnat sig ett dugg!

Jag röker inte. Om min vän röker en tobak efter maten och jag också blir bjuden, borde jag röka också för att unna mej en tobak???? Om min vän tycker om tobak, är beroende av tobak, borde jag då också tycka om det? Borde jag unna mej en tobak bara för att inte behöva vara annorlunda????

Jag unnar min kropp det bästa - because I´m worth it!!!

Med det här vill jag nu att ni tänker till inför julen. Det är inte att unna sig om man mår dåligt av det. Man kan unna sig lite choklad ibland, med stor betoning på ibland men det är det som är det knepiga, att sätta gränser. När man en gång lyckats avvänja sig från sitt kolhydratmissbruk, varför skulle man förstöra allt då bara för att "unna sig" det man ändå inte klarar av?????  Laga julgodiset med gott samvete, men ät inte allt på en gång. Ha din högtid varje dag fast, ta en bounty eller två till eftermiddagskaffet, men tänk på din kropp, du är värd att må bra!



Julgodis del.1


Igen dök ett recept upp på Facebook som jag nappade på - Bounty. Jag tillverkade såna ifjol till jul också, men då från ett annat recept. Jag råkade ha alla ingredienser hemma så det var bara att smälla igång. De blev jättefina och de var jättegoda utan choklad också... Jag hade en Lindt´s 90% chokladkaka hemma som jag använde och det gick bara hälften till Bounty så då tog jag fram macadamianötter och hällde i den smälta chokladen, rörde om och hällde ut på bakplåtspappret. Nu har jag redan så mycket julgodis att jag knappt behöver tillverka mer. Jo men visst, barnen tycker ju också om Bounty så det blir kanske en sats till i alla fall.

Juleljus och revbensspjäll

Nykarlebystjärnan

Nu har vi jul här i vårt hus! Jag har inte haft någon julstämning än, men idag måste det ske - julpyntningen - så jag satte på julmusiken som brukar fixa stämningen, och medan Peter Jöback sjöng fick jag äntligen pyntat. När jag var klar hade det börjat storma så där lagom mycket för att jag ska tycka det är jättemysigt, och då traskade jag iväg till affären!

Jag åt förresten ute idag, alldeles ensam på min lediga dag! Jag visste att det serverades revbensspjäll på Wärdshuset här i stan och det passade utmärkt att gå dit när jag var klar hos frissan! Och på tal om revbensspjäll kan ni kolla den här bloggen jag länkade till här nedan också. Det är inte ofta man blir serverad LCHF-recept på en firmablogg! (fast det är inte rena LCHF-recept med så mycket socker!)

I brist på annat får ni se bilder på min julbelysning. Det är Nykarlebystjärnan och Tro-Hopp-Kärlek - Jakobstads symbol. Det passar ju bra eftersom jag är nykarlebybo och bor med en jakobstadsbo! Ifall ni ser någon av dessa julbelysningar i något fönster kan ni misstänka att det bor en sådan där! NU är det jul på riktigt!


Tro, Hopp och Kärlek

onsdag 7 december 2011

Lucka nr.7 - färdiglagat?

Ni kanske har sett vad kostdoktorn.se länkat idag? Det handlar om det företag som slutat med E621 i sina uppskärningar och annan mat, och nu har de tydligen börjat producera färdiglagad LCHF-mat att värma i mikron! Man kan inte säga annat än att de verkligen hänger med i svängarna!

tisdag 6 december 2011

Lucka nr.6 - självständighetsdagen


Igår firade Finland 94 år som självständigt land! Det betyder att vi hade helgdag, vilket i sin tur betyder att alla affärer var stängda, det är en "röd dag" i vår almanacka! Skönt! Speciellt skönt när man faktiskt råkar vara ledig, vilket inte är en självklarhet när man jobbar inom vården. Skönt också att vara ledig dagen efter julfesten! Fast inte så kul när jag kom hem på natten och kom på att jag inte hade handlat någonting alls inför helgdagen! Då steg Cajsa Warg i mej fram och gjorde en inventering i frysen. Se där ja, en påse med alaskasejfiléer, det är också mat! Det sista ur gurksalladsburken får flytta ihop med grekisk yoghurt, broccolin får komma fram och värma sig, och citronen är ju ett måste! Jahh, det blev en lite tråkig men mättande lunch. Middagen blev också bra, jag hittade ju cevapcici i frysen också, och den trivdes jättebra ihop med coleslaw!

måndag 5 december 2011

Blodsockerblues

Jag har berättat det förr, och nu igen får ni veta det - jag älskar personliga receptböcker med kommentarer och matfläckar! Det är ju så vackert! Därför får ni ibland se hur mina kokböcker ser ut. Tänk så tråkiga kokböcker är när det inte berättar ens om man någonsin testat receptet. Jag skriver alltid datum när jag testat ett recept första gången och ett utlåtande om resultatet. Sen kan det också finnas en liten berättelse om själva tillfället, t.ex. om vi haft ett kalas eller gäster, och då VEM som var gästerna. På det här sättet blir receptboken också som en dagbok som är rolig att läsa i.

Men ibland kan det bli lite problem också. Som när jag gav bort min "Blodsockerblues i köket" där jag hade skrivit in min första, bästa och viktigaste GI- och LCHF-recept! Det fanns bara en sak att göra - scanna in de egna recepten, för jag kunde ju inte slösa med kvinnokraft och skriva av dem för hand! Dessutom är de ju så speciella så jag vill ju ha dem kvar fast jag inte använder många av dem numera. Affektionsvärdet är alltså högt! Och dessutom är det ju enklare för mej att ha recepten i bloggen när jag ska ha dem... ;)

(Förresten, är det någon som har boken och kan tänka sig att sälja den till mej?? Jag gav bort en och nu är det fler som vill ha den men den finns inte att köpas mer...)







Julshopping

I lördags hade min sambo och jag en riktig shoppingdag. Vi åkte till Vasa för att påbörja årets julklappshandel. Och det hade tusentals andra människor också kommit på att göra... Men ingen panik, det är länge till jul och alla var lugna och sansade, inget knuffande och trängande, bara mycket folk helt enkelt.

Efter någon timme på stan blev vi lite lagom hungriga för att uppsöka ett matställe. Det blev mexikanskt, ett ställe vi inte hade besökt tidigare. Men nu har vi det! Förutom att priset var lite väl tilltaget var det helt okej. Jag som tycker om starkt kryddad mat njöt av min jalapeñosallad. Fast den ingick inte i min rätt, men eftersom jag inte ville ha potatis med fick jag välja på sallad eller grönsaker istället! Jag fick min mediumstekta oxfilé med grillade grönsaker (paprika, morötter, lök och zucchini) med cheddarsås och jalapeño och dessutom en stor skål med sallad! Jag orkade äta hela köttbiten och all sås, paprika, lök och zucchini, men som genom ett under orkade jag varken morötterna eller jalapeñon... Jag blev alldeles perfekt mätt och orkade fortsätta med shoppingen ett par timmar till. Jippii!

Mmmmmm....

söndag 4 december 2011

Glöggkoncentratet ni väntat på!!!

Nu är det här - receptet ni väntat på! Nu är det att börja koka och sila, och var försiktiga med sukrinet, eller vad ni använder som sötning! Det är inte meningen att det ska vara sött, bara kryddigt och gott! Lite sukrin kan ta bort den vassa udden av kryddorna så jag kommer nog att använda knappt en msk sukrin i min sats.

GLÖGGKONCENTRAT (à la syrran)
1 kanelstång
1 pomeransskal
2 msk kryddnejlikor
1 msk kryddpeppar
1 tsk kardemummakärnor
1 l vatten
ca. 1-3 msk sukrin

Sätt vatten, sötning och kryddor i en kastrull och låt koka 20 minuter. Låt lagen stå och dra över natten och sila nästa dag. När det är dags att glögga tar man helt enkelt ett gott vin, blandar i lite av koncentratet och värmer! Fast det kände ni förstås till! ;) 

I väntan på jul...

Lilla laxen


Jag kollade igenom mina matbilder i datorn och hittade den här stackaren som är alldeles opublicerad!Det var ju förra helgen jag hade lilla laxen i ugnen och tillredde en läcker, lite för tunn, hollandaisesås. Men god var den minsann!

Här får ni läsa receptet! Låt er inte skrämmas av vattenbad och hårt vispande, jag ska berätta hur jag fuskar...

Så här gör jag alltså (samma princip med bearnaisesåsen). Jag smälter smöret i mikron. Lagen kokar jag i kastrull precis som det ska göras, stänger av värmen på spisplattan, och så silar jag över lagen i en kopp. Rengöringen av kastrullen fixar jag med en bit hushållspapper. Man ska inte gå till överdrift... Jag vispar mycket riktigt ihop äggulorna och lagen, men sen lyfter jag helt enkelt kastrullen till spisplattan jag stängde av för en stund sen! Där får kastrullen stå på eftervärmen medan jag vispar vispar vispar! Hittills har det gått utmärkt! Så lyfter jag kastrullen tillbaka till arbetsbänken och vispar ner det smälta smöret. Tja, det var det, sen är det bara att smaksätta! Lätt som en plätt! Eller hur?



torsdag 1 december 2011

Lucka ett


Idag är det julkalenderöppningspremiär! Och jag som älskar långa sammansatta ord myser. Men man kan säga att det i min lucka nr.1 fanns en förkylning... Det hade jag inte räknat med, men ändå fick jag den. Nu när jag kände mej ruggig och frusen, eländig och snorig, tog jag till dunderkuren - Earl Grey-te med en skvätt Stroh Rom i. Det funkar säkert med en annan rom, whiskey eller konjak också, men med Stroh rom blir det liksom den ultimata smaken. Och så ska det förstås drickas ur favoritkoppen! Jag fick så varmt att jag fick börja ta bort lite kläder t.o.m.!

Apropå varma drycker... Jag fick en fråga om glögg. Jag klarar mej bra utan glögg men brukar ändå nog dricka det bara för att veta att det är jul. Men ingen köpeglögg blir det! Jag har testat de flesta alternativen, t.ex. att värma vanligt vin med glöggkrydda i, jag har testat svartvinbärste med glöggkrydda i och min kära systers glöggextrakt, och ni kanske kan gissa vilket som vinner - syrrans glöggextrakt! Jag ska fråga om receptet så ska ni få det. Man kokar helt enkelt en blandning som man sedan blandar ut i vin. Riktigt gott faktiskt!