Leta i den här bloggen

måndag 27 februari 2012

Universalplättarna

Nu, mina vänner, ska jag berätta om det bästa plättreceptet ever! Eller pannkakor om ni hellre vill kalla dem så, men här talar vi om plättar när de är stekta i stekpannan och pannkaka när den är gräddad i ugnen. Nå väl, det hoppade fram ett recept på Facebook härom dagen igen. Det var receptet på "Bästa pannkakorna". Ett sånt recept är ju helt klart till för att testas. Jag blandade ihop smeten och stekte i smör-kokosfett. De var väldigt lättstekta, faktiskt har jag inte hittills svängt LCHF-plättar så lätt som de här.

I stekpannan

Eftersom jag brukar tycka bäst om lite saltmat före plättarna tog jag en plätt med smör på som förrätt, och det var ju så gott! Plätten är tillräckligt hård för att man ska kunna bre på smöret.

Med smör på

Så kom vi då till själva "huvudmålet" - plätt med hallon och grädde. Det var väldigt frasiga och goda plättar det här ska ni veta. De gick enkelt att flytta med bara handen från serveringsfat till tallrik.

Med hallon och vispad grädde

Idag fanns några plättar kvar fast vi var två som åt oss mätta igår. Då tänkte jag "crèpes" och tog fram skinka och ost. Men när fyllningen var på var det helt omöjligt att rulla eller vika ihop plätten så det blev en slags varm smörgås istället. Mozzarellakulorna plockade jag upp från gårdagens sallad...

En med fyllning på

Den fick så gratinera i ugnen en stund och så blev den så här fin! Och den var precis så god som den ser ut!

En varm....sak...

Receptet på de "bästa pannkakorna", eller universalplättarna, kommer här också:

Plättar / Pannkakor
3 dl mandelmjöl
50 g kokosolja
4 ägg
2 dl mjölk
3 tsk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt

Blanda mjöl, ägg och mjölk och vispa smeten klumpfri. Smält kokosoljan och häll i smeten. Rör i fiberhusk, vaniljpulver och salt. Stek varje pannkaka i hälften kokosolja och hälften smör i en liten stekpanna

Kladdkakan


På lördagkväll kom vi plötsligt på att bjuda gäster. Det betydde att jag hasta la vista måste hitta på något att bjuda dem på också! Det blev en kladdkaka ur Marianns bok. Jag tyckte att kakan i receptet var mycket mörkare och så rann det så läckert ur kakan. Min blev inte lika lös men var verkligen försvinnande god! Den smälte i munnen! Den hade jag behövt för två veckor sedan!

Receptet var enkelt och snabblagat.

Marianns kladdkaka
150 g osaltat smör (sånt hade inte jag)
1 dl vispgrädde
4 ägg
4 msk sukrin + ½ krm stevia
3/4 dl kokosmjöl
½ dl kakao
½ tsk vaniljpulver
Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen. Rör i grädden och sedan äggen och sötningen. Blanda kokosmjölet med kakao och vaniljpulver och rör ner i kastrullen. Smöra och bröa (pofiber) en springform (ca.21 cm i diameter). Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i 5-10 minuter. Passa kakan noga, den ska fortfarande vara kladdig inuti ca. 3 sm från kanten och in till mitten. Ta ut och låt svalna. Servera med lättvispad grädde.

Lax i vårsolen


Jag har skrivit om laxen förr och jag gör det igen. Jag kunde äta lax varje dag! Och det bästa just nu är ju att den går så bra att äta fast man inte är så bra på att tugga. Häromdagen köpte jag två laxfiléer, den ena skar jag i portionsbitar så jag får äta när jag är ensam hemma, den andra fick räcka åt hela familjen.

Bildens lax bit har helt enkelt bara blivit smörstekt och fått flingsalt på sig. Den fick sällskap på tallriken av blomkålsmos med en smörklick, och så majonnäs. Så pressade jag citronsaft över laxbiten också innan jag njöt. Den andra av helgens laxmåltider fick bli lite annorlunda. Då hade familjen önskat en sås med grisköttsstrimlor, men jag konstaterade snabbt att den äter ju inte jag än... Inte utan att mixa den i alla fall, så istället blev det igen en laxbit. Den stekte jag först i smör innan jag hällde grädde på och smulade ner både Aura- och Musta Pekka-ost. Den blev också alldeles underbart god!

Äntligen fastlagshelg!


Jag ville ha fastlagsbullar / semlor lördags, så då bakade jag bullar! Fast nu blev de inte så fina som när min syster hade bakat, och inte alls så fina som i kokboken heller, men det är ju inte utseendet som räknas, och det var precis så underbart gott som jag hade fantiserat om! När jag blandade mandelmassan hade jag dessutom i en droppe mandelessens. Den av mina söner som mest delar mina kostvanor tyckte fastlagsbullen smakade fastlagsbulle. Det tyckte jag också.
Eftersom bullarna blev väldigt platta och de var väldigt goda med smör på, skar jag upp dem och torkade i ugnen och nu har jag en hel del skorpor!

fredag 24 februari 2012

Bara en bok till...


Jag tror att ni redan förstått mitt förhållande till böcker - jag är beroende. Fast det finns ju värre beroenden förstås. Nu har jag varit på bokrea till Adlibris och konstaterat att där fanns två böcker jag behövde! Det var kokböcker, och som ni ser på bilden behöver jag egentligen inga fler kokböcker heller... Men de är ju LCHF-kokböcker! Så dagens boktips är LCHF-kokböcker på Adlibris!

(Nu ser jag förresten hur fint det är med skruvmejslarna i hyllan...)

torsdag 23 februari 2012

Tuggar igen


Efter att ha fått tillåtelse av min kirurg återgår jag nu till mera tuggande. Det var en otroligt skön upplevelse att inte mixa laxsoppan och istället få tugga. Långsamt och försiktigt går det visserligen, men jag tuggar!

Min laxsoppa varierar från gång till gång, men den här gången var det det här receptet:

Lax- och räksoppa
½ l vatten
hummerfond
kryddpeppar
citronpeppar
lök
kålrot
grädde
tomatkross
lax
dill
räkor

Jag kokade upp vattnet, satte i några msk hummerfond, peppar och lök. Kålroten skar jag i lagom stora bitar och så fick det hela koka ca.10 minuter. Småningom tillsatte jag grädde och tomatkross och lät det koka upp igen medan jag skar laxen i bitar. När laxen kokat ca.10 min. tog jag bort kastrullen från värmen och klippte ner en stor knippe dill. Tillsätt mera fond om det behövs.
Ska man servera hela soppan genast är det ett bra tillfälle att tillsätta de frusna räkorna nu (upptinade går också bra). Ska du, som jag, äta soppan flera dagar tillsätter du räkorna portionsvis sen när du värmer soppan. Jag värmde soppan ett par minuter i mikron, satte i räkorna och värmde lite till.
En klick créme fraiche är inte heller fy skam i soppan.

onsdag 22 februari 2012

Vinst igen!


Det är ju inte så länge sen jag vann Mariann Anderssons bakbok på ett lotteri på steviasocker.se. Nu har Mariann varit med i en tävling om bästa recept och vunnit! Och bland de som röstade på vinnaren lottades ut fem paket med vaniljstänger, och jag är igen en vinnare! Har jag tur eller har jag tur!?! Idag kom de 20 färska vaniljstängerna, mjuka och fina. Och kan man tänka, från vaniljimporten.se är det fraktfri leverans inom norden! Vilken lyx! Fast å andra sidan har ju jag vanilj en stund framåt nu...

tisdag 21 februari 2012

Hetvägg



Min syster hade bakat semlor/fastlagsbullar enligt Marianns recept, och de var ju fenomenalt goda! Jag åt en hel bulle med både grädde och mandelmassa, men jag åt den variant som min pappa berättade om när vi var små - hetvägg. Så åt man fastlagsbullarna "förr i världen". Man värmde mjölk i en skål och satte bullen att stå i mjölken och så åt man. Det blev t.o.m. gammaldags mjölk för mej eftersom jag blandade grädde och mjölk. Det var hur gott som helst! Och när jag får/kan tugga igen, så ska jag också baka!

Jorden är inte platt!





Jorden är inte platt, den är rund. 

Då och då känner jag mej som de som påstod att jorden inte alls var platt utan rund. Jag kan precis förstå hur de fick kämpa mot alla som var övertygade om motsatsen. 

Ärtsoppa och salmiak.

Idag är det så fastlagstisdag och man ska äta ärtsoppa och semla / fastlagsbulle. Den soppan hoppar vi väl över? Fastlagsbullen kan man ju äta, om man inte gjort en käkoperation alltså... Få se hur det blir, jag är bjuden till min syster på eftermiddagen, och hon har bakat och bjuder på fastlagsbullar, kanske den går att mixa...


Apropå ärtsoppa så är det ärtsoppan och salmiak (salt lakrits) som jag saknar i mitt LCHF-liv! Fast jag smakade nyligen på lite ärtsoppa (1 tsk) och salmiak brukar jag smaka ibland så jag överlever. Men sakna kan man. Är det något som DU saknar i ditt LCHF-liv??

söndag 19 februari 2012

TÄVLING!

Hej hör ni, nu fick jag en sån bra idé! Precis just nu har min blogg haft 88842 besökare sedan jag fixade en counter för tre år sedan. Jag har inte haft någon tävling förr här så nu tycker jag det är dags! Den som blir besökare nr.88888 vinner ett pris! Det kan bli än ikväll... Kom ihåg att kolla längst ner i högra spalten vilken besökare just du är! Lycka till, jag väntar vid mållinjen!

97-årig ungdom

Mormor 97 år
Min mormor fyllde alltså 97 år igår. När jag blir 97 hoppas jag också på att få vara alldeles klar i knoppen och bara ha ont i knäna. Så vad är hemligheten bakom så många år då? Fettfattig kost? Light-diet? Skulle inte tro det... Min mormor har inte haft ett enkelt liv utan fick tidigt börja jobba som piga. Vi kan ju själva gissa oss till vilken mat en piga fick  på 1920-talet, inte var det fettfri mjölk direkt. Hon har alltid velat ha grädde i kaffet och riktigt smör på brödet, så vad passar väl bättre då än att få hemlagat smör till sin födelsedag!

På bilden håller mormor på att öppna den andra presenten hon fick av mej - nya fina strumpstickor som är fyrkantiga! Hon blev så förtjust i min mammas stickor som hon fick i julklapp att hon ville ha likadana! Tänk att vara 97 och vara helt fascinerad av nya intryck! Antagligen var det tack vare det hon ville ha en mobiltelefon för några år sedan också. Den fixar hon galant, liksom att sköta den digitala kanalboxen hon haft ett par år. Jag anar vem jag ärvt min tekniska nyfikenhet av...

Smöret då? Jo, jag använde igen Airams smörrecept. Det blev jättegott och mormor blev jätteglad! Och den halva halloncheesecaken jag tog ur frysen gick jättebra att äta för mej, och för alla andra, så nu vet vi att den är frysvänlig!

lördag 18 februari 2012

Nog!




Så fick jag nog av soppa. Jag tror faktiskt att jag inte hade klarat av en soppmåltid till! Jag tillverkade en kebab åt familjen idag, fast jag skulle nog äta annat. När kebaben var klar och jag såg stekspadet på ugnsplåten kände jag direkt att det var just det som skulle bota min bristsjukdom! Jag letade febrilt i frysen efter ett bröd men hittade bara medelhavsmuffinsbröd. Det fick duga. Jag lät brödet ligga i stekskyn och dra i sig, sen mosade jag brödet och ååååååååt. Och vilken upplevelse! Jag var botad!
Sen var det helt okej också att äta tzatziki, laxbiff och ett experiment - fänkålslåda! Den kan jag ge recept på för den var helt okej och kan uppdateras med lite pofiber och äggula för lite stadigare resultat.

Fänkålslåda
1 fänkål
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
1 dl grädde

Skär fänkålen i små bitar och koka i saltat vatten ca.4 minuter. Häll av, mixa och blanda i grädde, krydda och smaka av.  Smörj en liten ugnsform och häll i smeten. Gratinera i ca.200 gradig ugn 15-20 minuter.

Idag blir det 97-årskalas! Jag tar med halloncheesecake ur frysen och hoppas på att kunna äta lite av den t.o.m.! Och presenten, den ska ni få se också!

Omväxlande kost


Soppa igen. En ensam lunch är inte lika tråkig om man spelar Wordfeud samtidigt. Men soppan, snart har jag nog, t.o.m. av favoritkycklingsoppan...

Och, ja, jag tycker det är slöseri med kvinnokraft att stryka en duk till ett 2½ meter långt bord... ;)

fredag 17 februari 2012

Mera sjukhusmat

Och bara som av en händelse har kostdoktorn också skrivit om sjukhusmaten! Fast det är väl bilden som mest är om just sjukhusmaten, men egentligen är det ju samma sak, för om man följer sjukvårdens kostrekommendationer hamnar vi i sjukhussängen, och dit vill vi ju inte, för då svälter man ihjäl!

OH NO!!!! [åo nåo]


Till min förskräckelse kom jag till insikt om att fastlagstisdagen är nästa vecka när jag ännu inte får/kan tugga!!!! Men till min stora tillfredsställelse får man faktiskt äta semla (Sverige) / fastlagsbulle (Finland) efteråt också! Det betyder att jag inte bakar än, det gör jag samma dag jag ska äta den. Men receptet har jag i min nya fina bok, fast det finns faktiskt massor av semle-/fastlagsbullerecept på nätet, t.ex. det här ser bra ut.

torsdag 16 februari 2012

Näringsriktig kost

Det är nu ganska exakt ett år sedan jag påbörjade en tandreglering som kulminerade med en käkoperation i måndags. Nu är min tandrad justerad så jag ska kunna tugga på större yta utan att bita sönder plomber och tänder. Det jag var orolig för inför sjukhusvistelsen var maten. Hur överlever man på sjukhusmat? Mitt svar är att man troligen inte gör det. Efter en käkoperation ska man äta flytande mat ett tag, och det är ju egentligen inte ett problem, inte så länge man är hemma. Jag ska berätta om mina 2½ dagar på sjukhus...

Måndag finns egentligen inget att berätta, jag opererades och fick all näring intravenöst resten av dagen. På tisdagmorgon var min lycka stor när jag fick kaffe! Okej, det var kaffe, gröt, fettfri mjölk och två glas saft. Men jag hade ju haft mina aningar och tagit med en ask med kokosfett och en ask med smör, för jag ville ju faktiskt inte svälta ihjäl. Jag tog en rejäl klick kokos i kaffet och drack och njöt. Det klarade jag mej sen på till lunchen som bestod av puréad soppa, möjligen fisksoppa. Jag tog en tredjedel av smöret och lät det smälta i soppan. Det smakade inte helt fel men var definitivt en kolhydratsoppa. Jag klarade mej med halva portionen. Näringstillskotten i form av konstgjorda nutriletter, eller vad de nu hette, fick åka ut på brickan igen. Tack för lånet.
Så var det dags för middag. Nu var det en något blekare soppa än tidigare på dagen. Lika stor smörklick i kunde ändå inte dölja den gryniga smaken av potatis! Jag åt några skedar men hejdade mej i tid. Bara några timmar senare var det dags för kvällsbit och jag hittade en "röd fil", alltså fil med 3,5% fett. Det sov jag gott på till onsdagmorgon när jag igen drack mitt kokoskaffe. Då kunde jag ändå inte låta bli att kika på gröten i tallriken. Jag tror att det var en vattenbaserad spånskivegröt. Så såg den ut. Säkert näringsriktig. Eller nåt... Förutom kaffe och gröt serverades tre (3) glas med olika juice/saft! Nu klarade jag mej igen på kokoskaffet till lunch, men då var jag rejält hungrig när dagens soppa serverades - rejält saltat tapetklister med spenatantydan. Den här gången hjälpte det inte ens med en rejäl smörklick eftersom soppan hade så hög salthalt att den antagligen räknades som chips. Utan att överdriva kan jag lova att det var det vidrigaste jag någonsin smakat! Jag kunde inte låta bli att sms:a min syster och uttrycka mina känslor för denna soppa, och det sms:et kan jag inte återge p.g.a. censur, men hennes svar blev - "nu ska du tänka på att det är enligt de finska kostrekommendationerna och då måste det vara hälsosamt." Ja just det, det måste ju vara sant! Eller nåt...

Igår kväll kom jag hem och kunde värma en egen broccolisoppa, jag lagade äggmjölk som frukost och på lunchen levererade mina kära föräldrar en puréad soppa med bl.a. bacon i, och oj så gott det var. Och ikväll kokade jag min favoritkycklingsoppa som jag mixade till en tunn puré. Det kommer säkert bli lite tråkigt ännu med soppor och puréer, men jag tror det blir att googla och använda fantasin. Smoothies kanske som omväxling.

Egen soppa i yoghurtburkar

Det finns inga bildbevis av sjukhusmaten, den var så oaptitlig att jag inte ens ville föreviga den, men jag tror ni förstår - lägg inte in er på sjukhus!

söndag 12 februari 2012

Kalas!

Halloncheesecake

Whoopie pie


Jordnötschoklad
Egentligen är det lite ofattbart att jag efter allt kalasande och kvällsmat kom på att jag glömde fota kakorna jag bakat!!!!! Så nu har jag gjort något ovanligt jag har fotat recepten... Men det gör inget, för precis så här såg mina bakverk också ut! Nåja, utom jordnötsgrejen...

Klicka på texten under bilden så finns länken till receptet! Jordnötschokladen borde bli läsbart om du klickar på bilden! Det receptet är ur Anna Halléns bok "LCHF för kvinnor".

Vi var faktiskt fem LCHF:are på kalaset idag och jag tror faktiskt att det var Whoopie pies som fick bästa betyget!

Söndagsläsning!

Medan jag firar min sambo på hans födelsedag och ni väntar på att se bilder av mina kakfat, och få recept förstås, kan ni roa er med att läsa ett blogginlägg som jag alldeles nyss läste. Det förklarar allt, och då menar jag ALLT! Det är ju detsamma som jag försökt skriva om ibland, men så här bra har inte jag fått till det.
Läs här, Johanna Lanners blogginlägg.

torsdag 9 februari 2012

Stolpskottet

KLICKA FÖR STÖRRE BILD!
LCHF-bilagan från Expressen innehöll en hel del intressanta recept och nu har jag testat det första. Jag tyckte brödet såg gott ut och eftersom vi har kalas på söndag och jag brukar ha ostbricka med hembakat LCHF-bröd till så tyckte jag att det skulle passa bra. Jag slängde ihop en sats ikväll, för det var ju faktiskt bara att slänga ihop! Det gick snabbt som bara den. Nåja, valnötterna skulle ju hackas, men annars var det snabblagat. Ni vet ju mina motton, maten ska vara snabblagad, enkel och god. Den här höll på två punkter, snabblagat och enkelt... Det var i alla fall inget som föll mej i smaken, men jag tror det beror på de krossade linfröen. Jag tuggade, tuggade och tuggade innan jag hade ätit upp den 4x4 cm stora hörnbiten. Jag vill faktiskt inte ha mer av det här brödet. Någonsin. Men våra gäster kanske tycker om det! Och sen ska min syster få resten, för hon tycker om sånt här bröd, med massor av frön och massor av tugg-tugg. Det kan inte lyckas jämt.

Men ifall du tycker om frörika bröd så kanske du gillar det här!

Och nu kom jag på att jag glömde saltet, men det var knappast avgörande...

Shopping och fläsksås


Jag var på utfärd igår igen, den här gången till Vasa där jag gjorde en liten runda i hälsokostaffärer. Jag köpte bl.a. kokosflarn, osötat jordnötssmör (jo, den förra burken är slut), kokosfett, solrosfrön, sesamfrön, kokosflingor. Ni ser, det är kokosen som leder.När jag kom hem igen var jag inte så inspirerad att laga mat, men jag började med att leta igenom frysen. Där hittade jag ett paket opreparerat sidfläsk och ett paket rökt sidfläsk. De här paketen tinade jag upp medan jag stekte en hackad lök. Sen smörstekte jag fläsket. Rubbet. Men jag skar allt i mindre bitar först. Sen hällde jag grädde och soya på, kryddade med svartpeppar och smakade av med lite salt. Men ändå var jag inte nöjd, det var något som fattades. Då kom jag att tänka på jordnötssmöret! Jag tog en ca. matskedsstor klick som jag rörde ner i såsen och det var rent otroligt vilken fyllig smak det blev! Det där gör jag fler gånger!

Fläsksåsen serverades med broccoligratängen jag gjorde i helgen.

Fläsksås
sidfläsk
rökt sidfläsk
ev. annat kött man vill ha med
1 stor lök
grädde
soyasås
svartpeppar
salt
ca, 1 msk jordnötssmör


onsdag 8 februari 2012

Ooops, I did it again!


Det är ju jag och böcker. För det första har jag en massa böcker. För det andra är jag lite shopaholic när det gäller  böcker. För det tredje tycker böcker om mej också eftersom jag vinner dem hela tiden! Ett tag slutade jag t.o.m. att delta i lotterier där man kunde vinna böcker, för jag vann hela tiden! Nu är jag på gång igen. Den här gången vann jag den nya boken "Baka med LCHF" som bloggaren "Mariannes LCHF mat & bak". Där finns en massa härliga recept! Den påminner lite om en uppdaterad version av "Sju sorters kakor"! Jag ser fram emot att få börja testa recepten.

Ja just det, själva lotteriet, ja. Det var på Facebook. Där är det en massa lotterier på gång hela tiden. Boken vann jag när steviasocker.se hade lotteri. Tack! Boken kom till ett lyckligt hem!

tisdag 7 februari 2012

Halleluja-moment!

Det närmar sig kalas här hos oss och jag hade ett par nya recept jag ville testa. Nu har jag testat två och nu har jag två nya härliga recept. Nu är den stora frågan om det finns något kvar av dem på söndag??? Det är ju så roligt att baka LCHF till kalasen när vi är så många LCHF:are. Om jag är rätt informerad så är vi fem stycken!

Jag har inte fotat än, och kalaset är som sagt på söndag, men en liten vink ska ni få, ni kan t.o.m. få det ena receptet - Receptet på Whoopie pie! Det här gav mej kvällen halleluja-moment, och det andra avslöjar jag en annan dag! ;)

måndag 6 februari 2012

Rökt kassler


Häromdagen stod en representant i en affär och delade ut smakprov på det här underbara pålägget. Jag var visserligen hungrig då just, men att ett pålägg kunde vara så här gott var en riktig överraskning!

söndag 5 februari 2012

Snabbmat som heter duga!


Det har varit en lite fullspäckad helg. Eller på fredag gjorde vi inget, bara slappade och njöt, men så igår var det först kalas och sen revy. Däremellan skulle en middag rymmas in! Jag hade förberett det hela lite med lövtunna nötköttsskivor, s.k. lövbiff. De stekte jag i hög värme och förstås i smör. Under tiden slängde jag ihop en bearnaisesås. Det var snabblagat, gott och mättande. Efter att ha förbränt en hel del fett under de två timmar jag satt och skrattade på revyn så när vi kom hem igen var det gott med ett glas torrt, vitt vin och lite nötter, men hungrig var jag inte!


fredag 3 februari 2012

Saltgurkan


Här får nu "Dalkullan" och alla ni andra se hur burken med de ryska saltgurkorna ser ut. Burken är nästan lika stort som en halvkilos yoghurtburk. Idag köpte jag en ny burk och de gurkorna var större så det var bara några gurkor i burken, men de är ändå lika långa. Märkligt...

Hjälp som stjälper


Visst är det bra att myndigheterna nu ska förbättra skolmaten i Grekland, men vad är det där med kuponger för mjöl, kex och frukt???!!!! Visst kvicknar eleverna till när de äter kex och frukt, men varför inte ge kuponger för  ägg, ost och oliver istället? Sånt finns ju faktiskt mycket av i Grekland och på det klarar man ju en hel dag. Fast det där vet ju ni redan, det är ju grekerna som inte vet det...

torsdag 2 februari 2012

Vad vore livet utan vänner??!!!


Här i den svenskspårkiga delen av Finland finns både Expressen och Aftonbladet att köpas i alla kiosker och affärer, men av någon märklig anledning får vi inte bilagan, och det visste min vän Yvonne, som bor i Sverige, och bjöd ut sig att skicka en bilaga åt sina LCHF:ande vänner här i landet! Sånt värmer!