Leta i den här bloggen

torsdag 29 mars 2012

Nytt beroende


Det är ju rätt så vanligt att de som har ett beroende som de lyckas bryta genast övergår till ett annat beroende, och nu undrar jag om mitt beroende av LCHF-kokböcker ersätter ett annat beroende??
När jag häromdagen tittade på min önskelista på Adlibris kom jag på att jag inte kan hålla på och samla en massa böcker där, jag kommer aldrig att ha råd med dem alla på en gång, och bestämde att jag helt enkelt måste leka att jag är med i en bokklubb och beställa en bok i månaden, eller så. Den här senaste boken hade min en väninna köpt åt mej och skulle ge som födelsedagspresent, men så bläddrade hon i den och konstaterade att hon måste ha den själv. Det tyckte jag också! Men så bläddrade jag i den och tyckte att jag nog också ville ha den, och nu har jag den! Det som är extra bra med den här boken är att den innehåller veckomenyer, och det är ju speciellt bra för dem som fastnat i matlagningen och inte riktigt får till variationen. Vi behöver alla inspiration!

tisdag 27 mars 2012

Barn och sallad

Mina barn har alltid älskat grönsaker och sallad, och när de var riktigt små kunde jag inte ställa fram sallad innan maten var klar, för i så fall STOD de på sina stolar vid matbordet och åt upp salladen, varpå de inte var så intresserade av maten sen. Än idag äter de gärna sallad, men som det var redan för 20 år sedan ska det inte vara en salladsmix med en massa små bitar av allt, det ska vara stora rejäla saker att tugga i sig. Därför brukar jag oftast servera gurkstavar till maten. En hel gurka i 12 stavar, ungefär, försvinner i ett nafs! Men det är om vi är tre salladsätare vid bordet.

Denna enkla men föga vackra sallad serverade jag igår kväll. Det är en jättegod vitkål och en vackert orange paprika. Också den mycket god. Det behöver inte vara så invecklat, huvudsaken är ju att det äts.


Kycklingpaj och annat gott

Jag satt bara och bläddrade i kundtidningens receptbilaga och förvånas över att det finns så många recept jag kan använda! T.ex. det här kycklingpajreceptet. Själva pajbotten fixar man förstås själv av mandelmjöl, smör och riven ost. Och zucchinigratängen med getost! Det låter ju för bra för att vara sant! Och så blomkålspurén och grisrullader, det låter lite mer bekant men är säkert också värt att testa.

PAJ
100 g kallt smör
2 ½ dl mandelmjöl
1 dl riven ost
(en nypa salt)
2-3 msk kallt vatten

Blanda ihop allt utom vattnet i en mixer, matberedare eller bara en bunke och blanda för hand. Tillsätt vattnet lite åt gången så du ser när smeten är tillräckligt tjock. Tillsätt mera mandelmjöl om smeten är för tunn. Kladda ut smeten i en pajform och förgrädda 8-10 min. i 200 gradig ugn.

Klicka på bilden så får du recepten lite mer läsbara!

måndag 26 mars 2012

Nattplätt


Nu orkar jag nog sova! 

Nettokolhydrater...

Jag har ju inte riktigt hängt med jag så jag fick en liten uppdatering i affären häromdagen. Det finns tydligen "nettokolhydrater" uträknade på livsmedel numera, men det går jag inte närmare in på eftersom det ändå bara tycks vara ett försäljningstrick, precis som vi funderade. Det här skriver Sten Sture Skaldeman i nya LCHF-magasinet som kom i postlådan idag. Det är en tidning som jag verkligen rekommenderar.

söndag 25 mars 2012

Rent mjöl i påsen?


Jag har gladeligen använt kokosmjöl från hälsoboden och trott att jag använt ett mjöl med lågt kolhydratinnehåll. Ända tills jag var inne på Marianns blogg idag och läste att det är viktigt att man använder rätt kokosmjöl. Shit, jag har ju haft kolhydrater i mitt kokosmjöl! Men ingen katastrof, jag har ju inte precis levt på kokosmjölet. Hur som  helst så rättar jag till det här nu och beställde sånt kokosmjöl som det ska vara, och precis som Mariann säger så får man inget bra kokosmjöl som är billigt...

Redan de gamla grekerna...


Let your food be medicine and your medicine be food.

Hippokrates (ca. 460 f.Kr.-370 f.Kr)

Min frestelse


En vacker dag med nysnö på marken och en kropp som inte fattar att ställa om till sommartid, vad passar väl bättre än Janssons frestelse då?


lördag 24 mars 2012

Vardagsmat


Jag hittade endiver i en affär nyligen och måste bara testa det. Det var förstås lite avskräckande att det stod "nitratarm" på förpackningen... ;) Jag hade ingen aning om hur jag skulle tillreda dem så det blev att ta till min Google. Jag följde ett enkelt recept, skar upp endiverna på längden, kokade i vatten som innehöll både salt och citronsaft. Sen placerade jag ut endiverna i en ugnsform som jag hade smörjt med smör, pepprade och strödde massor av ost över och så grädde förstås. Och så gratinerade jag i ugnen lite längre än det tog för den ostfyllda korven att bli klar. Kokt broccoli till och en helt vanlig vardagsmiddag var klar. Men om sanningen ska fram tyckte jag inte alls om endiverna, de var nog för beska för min smak, så jag återgår till fänkåls-, blomkåls- och broccoligratänger.

Kriskurs

Om jag ska vara föreläsare i krishantering kan utrymmet inte heta vad som helst. 








onsdag 21 mars 2012

Svett eller dregel??

Och  när jag satt där på min spinningcykel och trampade i mitt anletes svett visste jag inte om det var fantasi eller hallucination, men plötsligt kände jag att "jag...måste...baka...syrrans...bröd...när...jag...kommer...hem...om...jag...över...lever...det...här...".

Det gjorde jag. Och nu är jag mätt och belåten efter att ha tryckt i mej en varm semla/fralla med smör och ost på.


Åååh så vackra!

Har ni sett så fluffigt!
Receptet är länkat så många gånger så jag skriver hit den en gång nu. Det är ju så enkelt!

Syrrans bröd
1½ dl BakePro
0,75 msk fiberhusk
2 ägg
2 dl riven ost
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop BakePro, fiberhusk och äggen. Vispa det till en jämn smet som får stå och svälla medan du river osten. När ugnen är varm blandar du i osten och bakpulvret, rör om hastigt och klickar sen ute dem på en plåt. Grädda i 10 min. (eller lite kortare.)
Jag gjorde dubbelsats och 7 st. ganska stora bröd.

(Och så var det ju det här med språket. När vi äter semla här i Finland är det en fralla i Sverige.)

Experterna...

Egentligen är det ganska lustigt hur amatörer står och förklarar hur man måste tanka kolhydrater före långlopp och sånt. Undrar om inte Jonas Colting, Björn Ferry och Jonas Bergqvist t.ex. har fått lära sig det...

Ni ser, jag orkar inte ens vara irriterad mer, jag har ändrat taktik, det är humor att de självutnämnda experterna uttalar sig.

(Fast lite suckar jag nog...)

I bokhandeln i Finland


Vi bor i en väldigt svenskspråkig del av Finland och i en liten stad där svenska är majoritetsspråk, men åker man t.ex. 55 km norrut och kommer till Karleby (Kokkola på finska) hör man mestadels finska. Fast man klarar sig på svenska. När vi besökte stan sist, egentligen för loppisrunda, måste vi förstås också gå in till en bokandel för att spana in bokrean. Där finns nog svenska böcker också men den här gången var det de finska böckerna som fångade mitt intresse. Ni förstår nog varför. Anna Halléns bok och Björn Ferrys bok känner ni förstås igen. Den nere t.v. heter "Naturlig menopaus" och den bruna boken med broccoli på gaffeln heter "Diabetes - vård med diet" och är skriven av Antti Heikkilä, (svensk länk!) Finlands egen kostdoktorn. Visst har vi bra böcker här i landet också! ;)


(Ursäkta mej för den dåliga bildkvaliteten, det måste ha varit lysrören i affären som inte var samarbetsvilliga...)

tisdag 20 mars 2012

Man skär en tjock skiva ost...

Doppa osten i ett uppvispat ägg

Panera i sesamfrön

Stek i smör (vad annars?)

Vänd och stek andra sidan också.

Så mycket enklare kan en snabblunch inte bli!

måndag 19 mars 2012

Färskosttips


Jag hittar den inte på Arlas hemsida, men i affären har jag hittat den! Den längst nere är med vitlök och örter och innehåller 3,0 g kolhydrater och 17,0 g fett/100 g. Den ovanför innehåller peppar och har 3,5 g kolhydrater och 17,0 g fett, medan den till höger, Toscana, den som är godast, har 5,0 g kolhydrater och futtiga 14,0 g fett. "Ei sisällä lisäaineita" är finska för "innehåller ej tillsatsämnen". Sånt tycker vi om!

Kalasgott

Cheesecake och mandeltårta
 Jag hade nyligen receptet på den tråkiga mandeltårtan som blev godare med kokosflingor på. Jag fick önskemål om att ha den på kalaset också och där var den! Idag tog jag sista biten, och den var lika god som den första.

Mandeltårta

Whoopie pies och chokladmoussetårta
På trevåningskakfatets nedersta våning finns whoopie pies enligt Marianns recept. Det blev chokladkakor med hälften som fick kokosfyllning och hälften citronfyllning. Så har vi chokladmoussetårta som det också kom önskemål om.  (Så finns det saker på bilden som vi inte talar om...)

Ostbricka och fru Tallunds knäckebröd
Ostbricka har jag haft på alla våra kalas de senaste åren och den är väldigt populär. På det första kalaset försvann alla bondostbitarna i ett nafs. Förresten, osten i den fyrkantiga asken måste ni ju helt enkelt testa! Det är Arlas nya färskost utan konserveringsmedel.

Ifall bilderna verkar förvirrande och det liksom inte går ihop så kan det bero på att de är tagna på två olika kalas med lite olika godsaker.

Färdigfirad!


Nu har jag firat i dagarna två och börjar känna mej uppvaktad som en kunglighet. Kanske inte så fel heller med tanke på kronan på väskan jag fick. Tänk vilka vänner man har som tänker på mej när det finns såna här väskor i affären! Den ska jag genast börja använda.

Läs inte den här boken...

...om du vill sova gott om nätterna... Då och då kan man läsa på tidningarna om hur någon blivit felbehandlad på sjukhus, inte fått ambulans fast de varit dödssjuka eller fått fel medicin så de fått en massa biverkningar som varit värre än ursprungskrämpan, och den här boken handlar precis om sånt. Det som gör att jag får mardrömmar av den är att det är händelser från min trakt, med "mina" sjukhus som ingår i patientberättelserna. Skrämmande. På riktigt.

Senast idag läste jag en artikel på Aftonbladet om en ung kvinna som fått sitt liv förstört av vaccin. Tänk att sånt här får fortsätta! Men så länge någon förtjänar pengar på mediciner och vaccin får vi ha det så. Vi lever i en skräckfilm!

söndag 18 mars 2012

Twitter


Jag var ju förstås tvungen att registrera mej på Twitter bara för att se vad det var. Jag är inte själv någon ivrig twittrare men läser som ren och skär underhållning t.ex. Jonas Coltings tweets. Han har förmågan att med mindre än 140 tecken förmedla ett viktigt budskap. (Nåja, ibland är det väldigt oviktiga budskap han för fram också förstås...) Nu ikväll måste jag helt enkelt låta er läsa vad han twittrat om:

Idiotreklam no 1; "Glucosanol hämmar upptaget av kolhydrater", o så en stor tallrik pasta i bild. Mmm, eller ät bara INTE 1 kg mjöl!

Idiotreklam no 2: "Nya Milda, med smak av kärnmjölk"..sagt av speaker med Tina Nordströmsk dialekt. O det är inte kärnmjölk, det är hudkräm.


Han har ju rätt!

torsdag 15 mars 2012

En modig och klok man


Om du inte redan läst den här artikeln som den världsberömde hjärtkirurgen Medicine Doktor Dwight Lundell skrivit så ska du läsa den. Det här har de flesta av oss LCHF:are redan förstått, men han kommer att rejält rubba cirklarna för många människor. Det behövs en auktoritär, en läkare, en hjärtkirurg, som ska få folk att tro.

onsdag 14 mars 2012

En perfekt dag!

Världens bästa dotter!
Buffélunch
Att ha vintersemester på sin födelsedag lät lite tråkigt tyckte jag först, men så visade det sig att min kära dotter också var ledig och kunde följa med till Vasa när jag nu råkade få en tandläkartid just idag. Vi startade tidigt och hann med alldeles för mycket shopping före mitt tandläkarbesök. Där gick det undan och vi kunde sikta in oss på den planerade lunchen på Il Banco. Eftersom det var lunchbuffé gick det utmärkt att förse sig med de godsaker man önskade. Trots att rödspättan var panerad valde jag en sådan också. Paneringar brukar oftast vara så tjocka att man bra kan klä av den panerade godsaken. Jag valde förstås att också ta av grisfilén i rosmarinsås, men den var inte alls så tuggvänlig som fisken. Kokt broccoli med en rejäl smörklick, sallad med solrosfrön och pumpakärnor, och faktiskt lite melon och färsk ananas! Ifjol på min födelsedag åt jag två turkisk peppar, i år blev det melon och ananas.

Sen blev det lite mera shopping innan vi styrde kosan hemåt igen där det blev att ställa till med kalas, men det är en helt annan historia som ni får läsa mera om i morgon!

Testing testing

Funkar det att blogga från telefonen?

Ett år äldre = ännu lite klokare...


Idag är jag ute på road trip med min dotter. Det blir shopping, tandläkarbesök och så lunch förstås! Den har vi redan planerat in på Il Banco! Däremot vet jag inte ännu om jag ska välja Mörkokt grisfilé i rosmarinsås eller panerad rödspätta i citron-gräddfilssås. Ifall det är buffé kan jag ju ta både och! ;)


tisdag 13 mars 2012

Dagens tips!

När man använder vaniljpulver får man en massa söta glasburkar som man inte vill kasta. Åtminstone jag. Jag har sparat varje burk i väntan på att jag ska veta vad det är jag ska ha dem till. Nu har jag plötsligt fått användning för några. Det var min specialtandläkare som rekommenderade vitvaselin att smörja läpparna med efter operationen. Hon sa att vitvaselin inte torkar ut läpparna och innehåller inga tillsatsämnen och parabener! Det tycker vi om! Och faktiskt, efter att ha använt vitvaselin i en månad nu har jag svårt att tänka mej något annat på läpparna. Tänk, man kan vara både fiffig och ekologisk ibland!

Och är det någon i min närhet som inte har någon burk så har jag massor.

Loppisrunda

I lördags när min vintersemester började och det var strålande vackert väder kom vi på att vi skulle bege oss till Karleby/Kokkola, den lite större staden i norr. Vi hade siktat in oss på en loppisrunda men det gick inte så bra när det första loppiset hade semesterstängt och det andra hade stängt p.g.a. sjukdom. Men det tredje och fjärde hade öppet. Fynden var det däremot lite glest med, men jag passade på att fylla på mitt nästan obefintliga förråd av synålar och symaskinsnålar. Dessutom hittade jag en bok av Håkan Nesser som jag inte kände till, "Kära Agnes". Det var mina fynd. Och då var vi lagom hungriga redan. Vi begav oss till Rosso. Där åt jag en fantastiskt god getostkyckling. Jag sade till att jag inte ville ha någon pasta med utan bara grönsaker, och då såg det ut så här. Jag orkade inte ens äta upp allt.

Fettskrämd professor


Idag kan man läsa det här i en av våra lokala dagstidningar. Först blev jag irriterad men sen kunde jag inte annat än tycka synd om denna professor som inte ens vet vad LCHF är. Det vet inte de som arrangerat matportionerna heller. Tallriken till höger ser onekligen betydligt mera inbjudande ut och skulle utan problem vinna för mej. Fast ananasen skulle jag förstås lämna. Köttportionen ser på inget sätt lockande ut. Vem skulle orka tugga i sig så mycket kött?? Och var finns fettet på den tallriken??? Det är ju betydligt mera fett i oliverna och fetaosten, alltså den klart vinnande portionen. Det är tydligen svårt att få det där att gå hem, att LCHF inte betyder mindre grönt och mera kött. LCHF betyder ju Low Carb High Fat, vilket betyder lite kolhydrater mycket FETT, inte mycket KÖTT. Kanske professor emeritus inte är professor i engelska... Dessutom har han inte läst vidare om fettskatten i Danmark, för då skulle han veta att det inte hjälpte.

Men en liten point hade han, han hade med sockret som farligt livsmedel. Duktigt professorn.

måndag 12 mars 2012

LCHF-tjejkväll

Huvudrätten
Vi samlas då och då, fem stycken väninnor som äter god LCHF-mat och umgås, skrattar och trivs väldigt bra tillsammans. I fredags var det så min tur att bjuda på maten. Eftersom jag hade vanlig jobbdag och inte allt för många timmar på mej att tillreda maten valde jag att förbereda allt dagen före. Inte så att allt var klart, men jag hade i alla fall alla ingredienser hemma plus att jag tillredde efterrätten dagen före, halloncheesecake. Den här gången var jag också tillräckligt fiffig för att ha bakplåtspapper i springformen, alltså först sätter man pappret på botten sen spänner man dit kanten och klipper pappret lite finare. (se bilden här nedanför)

Efterrätten
Förrätten bestod av en röra av kallrökt lax, räkor, rödlök, citronsaft, créme fraiche och dill. Det serverade jag i fina likörglas och dekorerade med dill, citron och räkor. Eftersom jag hade en förrättsportion för mycket fotograferade jag inte det jag hade fixat utan tänkte att jag fotar den extra portionen sen, men då hade jag inte räknat med att glaset skulle gå i kras när jag tog ut efterrätten ur kylskåpet...

Så var det då varmrätten. Jag satsade på ett säkert kort - baconlindade, auraostfyllda kycklingfiléer med en sås av Mustapekka- och Pikkusisko-ost med bacon. Den här gången stekte jag rulladerna snabbt i stekpannan innan jag lade dem i ugnen, och det visade sig vara ett smart drag, de blev mycket saftigare! Till det smörstekte jag savoykål, något jag inte testat tidigare men visade sig vara helt okej. Lite spenat fräste jag också i smöret. Körsbärstomat och paprika fanns med på tallriken och så mina marinerade vitlöksklyftor som jag nämnde lite kryptiskt tidigare. De var egentligen inte riktigt klara i fredags, men idag är det en vecka sedan jag lade dem i olivoljan så nu är de klara. De var jättegoda i fredags i alla fall. (Receptet ska ni få i morgon!)

Eftersom det var halloncheesecake som efterrätt serverades den med kaffe, alt. té. Det passar ju utmärkt som efterrätt! Jag dekorerade halloncheesecaken (vadå svengelska...) med grädde och riven mörkchoklad. 

Behöver jag säga att vi alla blev mätta???
Dessutom skrattade vi så mycket så vi lever länge på hela träffen! Tack vänner! <3

Mustapekka- och Pikkusisko-baconsås
1 Mustapekka eller annan svartpepparfärskost
1 Pikkusisko eller annan vitlöksfärskost  (alt. Philadelphia och massor av svartpeppar och vitlök)
1 pkt bacon
4 dl grädde
sojasås (enl. eget tycke och smak)
grönsaksbuljong (enl.eget tycke och smak)

Låt osten, buljong och grädden koka ca.20 minuter på svag värme. Rör om så det inte bränns. Skär bacon i små bitar och stek dem knapriga. Sätt dem i såsen så de får koka med en stund också. Tillsätt mera soya om du vill ha en fylligare smak eller mera sälta.

Lite "värdelöst vetande" åt er som inte bor i Finland - "pikkusisko" är finska och betyder "lillasyster", "mustapekka" betyder "svarte Petter".

Vackraste tulpanbuketten ever!




Det bästa med den här årstiden måste ju ändå tulpanerna vara! Så här vacker bukett har jag just nu på mitt köksbord. De rosa hade jag köpt själv för att ha en bordsdekoration när jag skulle ha gäster på fredagkväll och de vita fick jag av gästerna. Naturligtvis fick de hålla varandra sällskap då när de passade så bra ihop!
Det fina Bruka Design-hjärtat fick jag av samma gäster, som födelsedagspresent.
Kvällen gick i LCHF:matens tecken eftersom det var "tjej"-gänget som brukar turnera till varandra och 4/5 är LCHF:are. Det jag bjöd på ska ni få läsa om i ett senare inlägg. Nu ska jag njuta en stund av det vackra vädret.

Mat som sköter sig själv


Förra gången jag tillredde denna broiler-/kycklinggratäng hann jag inte fota maten innan den var uppäten så jag tog den andra chansen! En gratäng är oftast snabb att tillreda, det är tiden i ugnen som tar länge, men det gör ju inget för då kan man göra något trevligt medan den gratinerar sig själv.

Broilergratäng
1 grillad broiler/kyckling
medwurst med vitlök
1 burk passerade tomater (ca.3 dl)
1 dl salsadip (sån man har till tacos)
grädde (ca.3 dl)
vitlök
vitpeppar
svartpeppar
salt
champinjoner (på burk)
lök
riven ost

Broilern delas i mindre delar, sätt i en ugnsform. Medwursten strimlas och strös över. Champinjonerna skäres i mindre delar om det behövs. Vispa ihop tomat, salsasås och grädde, krydda och häll över. Strö riven ost över och gratinera i ugnen, ca.200 grader, tills gratängen har bra konsistens! Servera gärna med en klick grekisk yoghurt! Det är smaskens det!

onsdag 7 mars 2012

Torsdag

Om man nu en gång ska på kurs från jobbet och man ska få gratis mat, varför är det då alltid på en torsdag när nästan alla har soppa!?! Dessutom är kursen på ett sjukhus så det är sjukhusmat som serveras. Jippiii... Men sist jag var på kurs på samma stället åt jag en rejäl frukost istället, tror det var äggmjölk, och klarade mej hur bra som helst hela dagen. Tror jag gör lika imorgon.

Nattamat


När jag inte fick tugga efter operationen fick jag redan efter ett par dagar en otrolig ost-abstinens! Så länge hade jag ju inte varit utan ost förr och det var ju en plåga! Men tack och lov finns det smältost. Jag åt direkt ur asken, stora klumpar, och njöt. Det var underbart! Men jag hann inte äta hela asken innan jag fick börja tugga och nu kom jag häromdagen på att asken fanns kvar. Och på kvällen när jag ville ha något att äta var det perfekt att ta lite skinka med smältost i.Tänk att något så enkelt kan vara så gott!

Mandeltårta


I helgen kom jag på att jag måste testa ett recept för att komma fram till om det var lika gott som jag tyckte det verkade. Jag hittade receptet på LCHF-recept och egentligen var det receptet som hittade mej, nu igen. Jättebra när det hoppar upp recept på Facebook! Nå, kakan var lättlagad, men glasyren påminde lite väl mycket om bearnaisesås tyckte jag. Det kanske hade varit annorlunda om jag hade orkat rosta mandelflarn och dekorerat med, men jag har fortfarande lite svårt att tugga sånt som mandelflarn. Men dottern kom ändå på att det var gott med kokos på också. Hon testade med kokoschips men jag hällde kokosflingor ovanpå kakan sen och det var jättegott!

Mandeltårta
Mandelbottnar
150 g mandelmjöl
0,75 dl steviasocker (Jag använde 2 msk Sukrin och ½ krm Stevia)
5 st Äggvitor

Smörkräm
5 st Äggulor
1 dl Grädde
0,35 dl steviasocker (Jag använde 2 msk Sukrin och ½ krm Stevia)
175 g Smör

Garnering
50 g Mandelspån

Bottnar
Vispa äggvitorna fasta, blanda i stevia (eller annat sötningsmedel efter tycke och smak) och vänd till sist ner mandelmjölet försiktigt. Fördela smeten jämnt på två plåtar med bakplåtspapper i cirklar ca 24 cm i diameter. Grädda en i taget (såvida du inte har varmluftsugn då kan du grädda båda samtidigt) i 175 grader ca 15-20 min. Vänd upp bottnarna på bakplåtspapper och dra av det undre omedelbart efter att de tagits ut ur ugnen. Låt svalna på galler.

Smörkräm
Rör ihop äggulor, grädde och stevia i en kastrull. Värm upp och låt sjuda under kraftig omrörning tills smeten tjocknar. Var försiktig så det inte kokar och blir äggröra. Ta kastrullen från spisen och vänd ner det kalla smöret lite i taget. Rör tills allt smör är inarbetat ordentligt. Låt kallna i kyl.

Rosta mandelspånen gyllenbruna i torr stekpanna eller på torr plåt i ugnen (200 grader). Låt svalna.

Lägg en mandelbotten på ett tårtfat, bred på hälften av smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av smörkrämen. Garnera med mandelspånen.

Tårtan görs med fördel dagen innan servering men kan även ätas direkt. Förvaras kallt. Kan frysas.

Smörkrämen blir fint gul i färgen och passar därför riktigt bra som påsktårta!

För variation kan smörkrämen smaksättas med rivet apelsin-, citron- eller limeskal. Eller varför inte vaniljpulver eller kakao. Smaksätter man med kakao kan man med fördel även ha i en nypa salt för att lyfta chokladsmaken!

tisdag 6 mars 2012

Lördagsmat som heter duga


Om jag kokar en fänkål som jag sedan gratinerar, har jag en gratäng som räcker nästan en vecka åt mej. Den är jättegod, men har man rejält med ost på så äter man inte så mycket åt gången. Här har jag en fakirbiff med fänkålsgratängen. Och vet ni vad det är för hög ovanpå biffen? Det är ju det jag skrapat ur stekpannan. Det är ju det som är det godaste med fakirbiffarna, och eftersom jag steker dem i smör är det ännu godare det som lämnar i stekpannan. Den här gånge skar jag fänkålen i betydligt mindre bitar som fick koka bara ett par minuter. Så använde jag både mozzarella- och parmesanost. Mumsfilibabba!

måndag 5 mars 2012

Solskensbröd


Så blev det då dags att få äta lite bröd igen. Det var när vi skulle äta räksmörgås på fredag som jag slängde ihop det här receptet som jag hittade på Erikas blogg. Det blev läckert mjuka frallor / semlor (som de faktiskt heter i Finland!). Det blev förstås också underbart gott med vitlökssmör, majonnäs, räkor och citronsaft också. Däremot tyckte jag att det var för stark kokossmak som frukostbröd så jag tror att jag använder smält smör istället för kokosfett nästa gång.

Mina nyaste


Så fick jag de två kokböckerna jag hade saknat. Den till vänster är förstås underbar eftersom det handlar om medelhavsinspirerat. Den till höger är faktiskt lite häftig eftersom den innehåller menyer till olika högtidliga tillfällen, som födelsedagskalas, bröllop, nyår, jul o.s.v.. Jag har redan ett recept på gång ur medelhavsboken, men det får ni läsa mer om senare, efter en vecka, när det är klart... ;)

söndag 4 mars 2012

Kalasmånaden har börjat

Jag tror att min hjärna har haft sportlov den här veckan som gått. Den har inte fungerat så överdrivet bra faktiskt... Men jag har fungerat! Kanske det är kroppen som är redo att börja jobba igen nu och inte har tid med sånt som att blogga.

Det är väl bäst att ta det hela i kronologisk ordning... (men inte allt idag!)

Min alldeles egna tårta!
I onsdags var vi bjudna på kalas. Som jag skrivit tidigare så kräver jag inte att det ska finnas LCHF-dopp på kaffebordet, men jag blir alltid extra glad när någon bemödat sig att tillverka något bara för min skull. Vem skulle inte bli det! Den här gången fick jag en egen liten tårta som inte alls var så liten när jag skulle ha den själv. Men kan ni tänka vilket kalas - jag fick ju ta hem tårtan som lämnade! Och väl hemma räckte den både åt mej, min syster och hennes LCHF-ande tonåring. Och det ville sig inte bättre än att tonåringen ville ha receptet. SÅ gott var det! Och eftersom hon fick receptet via mej betyder det att jag har receptet.

Tinas chokladfyllda marängtårta
3 dl grädde
½ dl sukrin (eller varför inte 3 msk sukrin och ½ krm stevia)
6 äggulor
200 g mörk choklad
100 g smör
vaniljpulver

Grädden, sukrinet och äggulorna värms så det tjocknar, får EJ koka! Ta av värmen och rör ner 200 g choklad och 100 smör. Smaksätt med vaniljpulver.

marängbotten enligt följande:
4 äggvitor
3 droppar ättiksprit
ca. ½ - 1½ dl sukrin
olja till bakplåtspappret! (viktigt, annars fastnar marängen!)Pensla olja på ett bakplåtspapper. Värm ugnen till 175 grader. Vispa äggvitorna och ättikan till hårt skum. Rör i sukrinet. Bred ut smeten på det oljade bakplåtspappret. Smeten räcker till en hel långpanna, men vill du ha en rund tårta formar du istället två runda marängbottnar.
Grädda i 60 - 70 minuter. Att kakan är mjuk och gummiaktig gör inget, den stelnar när den kallnar och torkar.

Bred chokladen på båda marängbottnarna, bred ut vispad grädde på den undre botten och sätt på den andra marängen. Kom ihåg att det här är ett recept att använda undantagsvis! ;)