Leta i den här bloggen

fredag 30 maj 2014

Glass och salmiaksås

Först fixar man en lakritssås, eller salmiaksås. Så kokar men upp lite hallon. Så lagar man glass. SEN är det plats för njutning!

Lakritssåsen var den enklaste möjliga - 2 dl grädde, 3 msk lakritspulver och 1 krm salt (kan uteslutas). Så låter man det puttra i en kastrull tills man tycker den fått en lämplig såskonsistens.

Glassen är också enkel - 1 äggula, 1 tsk vaniljpulver, en nypa stevia, 2 dl grädde. Vispa ihop och släng i glassmaskinen!

Det var dagens kaffekalas!

torsdag 29 maj 2014

Rabarberpaj

Jag hittade ett intressant rabarberpajrecept! Det hör ju liksom våren till att äta rabarberpaj ibland.
Det här var en riktigt god paj, och vaniljsåsen var helt okej den också, fast jag föredrar en kokad variant. Eller glass!

Pita gyros / taco wrap

Jag har upp sju flikar på min surfplatta. Där finns, recept jag ska blogga, recept jag ska testa, böcker jag vill läsa, en blogg jag inte gjort genväg till, radioprogram jag ska lyssna på och hus att hyra i Grekland. Bara trevligheter alltså. Nu ska jag börja pricka av på den listan, jag börjar med ett receptinlägg.

Vi ville ha den grekiska snabbmatsrätten pita gyros för en tid sedan. Eftersom jag gärna ville paketera in min tzatziki, tomat, lök och mitt kött också så gjorde jag taco wraps. Det påminde väldigt mycket om plättar, eller egentligen VAR det ju plättar, men ändå smakade det inte så med allt det salta i. Det här receptet ska jag använda fler gånger!

Taco wrap, 2 st (fast det blev nog fler)
4 ägg
6 msk grädde
1 msk fiberhusk

Vispa ihop, låt stå en stund, stek sedan i smör. Låt vila i kylskåp innan serveringen.

Själva innehållet i pita gyros blev ett experiment, och ett väldigt lyckat sådant! Jag lade tunna skivor av sidfläsk på en ugnsplåt och hade dem i ugnen till de var lite gyllenbruna. Det blev riktigt gott! Köttet i pita gyrosen i Grekland smakar ungefär lika! Jättegott! Så är det bara att fylla på med tzatziki, tomatskivor och rödlök. Egentligen ska det vara några pommes frites där också, men såna onödigheter hoppar vi över!

onsdag 21 maj 2014

Av arbete blir man tydligen hungrig!

Två muggar kaffe med grädde och två fröknäcke med kokosfett räckte precis för en timmes grävande i trädgårdslandet! Då stekte jag en bit bondost (brödost) men kände att det behövdes mer. Jag såg sillburken i kylskåp och problemet var ur världen. Nu sitter jag på verandan och njuter av lunchen, värmen och fågelsången. Nu ska jag nog orka nån timme till. Få se vad jag behöver då...

tisdag 20 maj 2014

Godis!

Sist jag bakade fröknäckebrödet blev det ovanligt gott. Det blev precis lagom av allt, vilket bl.a. innebär att det var ovanligt mycket smak av alla ristade frön. Jag har dessutom ändrat lite i receptet och sätter lite chiafrön i också. De smakar visserligen inte så mycket men är ju så nyttiga.
Jag var förresten på en föreläsning igen, den här gången var det Sanna Ehdin Anandala som hittat hit. Hon hade en trevlig föreläsning och kom med några nya saker också, t.ex. hennes avslappningsövningar och sånt. Hon sa också att om man länner sug efter fett, t.ex. chips och annat fett, så har man troligen fettbrist. Jag tror faktiskt att jag har det just nu, kanske därför jag njuter så av fröknäcket med kokosoljan på.

onsdag 14 maj 2014

Nygammalt

Jag var till en kompis på eftermiddagskaffe igår. Hon hade nyss läst Matrevolutionen så nu var hon inne på LCHF och hade lånat en sån intressant receptbok. Jag bläddrade lite i den och blev hur inspirerad som helst! Jag tänkte att jag måste kolla vad den kostar för den är ju faktiskt bra!
När jag kom hem började jag med att inventera min receptbokshylla, och där stod den ju! Jag fick den av min syster för fyra år sedan! Och visst har jag använt mej av recepten i den, men nu är de som nya igen och jag vill testa allt!!!
Tänk så intressant med kokböcker, de väcker ju den slumrande inspirationen!

måndag 12 maj 2014

Pizza och fiberhusk

Det blev alltså pizza igår. Jag hittade det här receptet på pizzabotten och valde att testa det. Jag hade köpt den gröna psylliumpåsen när det inte fanns den vanliga fiberhuken i min affär. Nu måste jag komma ihåg att inte göra om det misstaget. Det skulle vara 2 msk fiberhusk i degen. Efter fem minuter hade det inte tjocknat något alls, och jag vet ju att fiberhusk tjocknar så snabbt att man hinner ingenting innan det är tjockt! Jag blandade i mer psyllium, men icke... Så letade jag i mina gömmor och hittade liiiiiite fiberhusk i gula påsen, tömde den i smeten och vips började den tjockna! Jag skyndade mej att hälla ut smeten på plåten så jag inte skulle behöva kavla, det kan ju lika gärna tjockna till där på plåten. Det blev en jättefin pizzabotten! Den smakade bara onödigt mycket av fiberhusk, antagligen för att det ju var ganska mycket sånt i... Idag ska jag köpa den vinnande fiberhusken så jag kan baka vad jag vill i fortsättningen också! Och det är klart, gula påsen är ju dubbelt dyrare än den gröna och det måste ju finnas en orsak till det...




Har någon av er någon åsikt om den gröna påsen? Har ni varit nöjda med den?

söndag 11 maj 2014

Morsdag!

Nu är morsdagshelgen nästan över och jag väntar på pizzan som svettas i ugnen. Vi startade morsdagsfirandet redan igår med att grilla souvlaki, alltså grekiska grillspett. Jag har lyckan att kunna bjuda in hela fem generationer till fest! Yngsta är lite över ett år och äldsta lite över 99 år! Det är barnbarnet och min mormor det. 

Souvlaki ja, jag har tidigare berättat om dem men kan ta det igen. Jag brukar använda ytterfilé av gris. Det skär jag i tärningar, ca. 1,5 x 1,5 cm. Jag har dem i marinad ett par timmar, och då ska marinaden bestå av olivolja, salt, peppar, citronsaft och timjan eller oregano, eller båda. Sen trär jag upp bitarna på grillstickor, 5-6 på varje sticka (som legat i vatten ett par timmar för att inte helt brinna upp), och så grillar jag dem på kolgrillen, då blir de godast!

Idag bjöd jag på tryffelkaka till kaffet. Det var igen ett recept som poppade upp på Facebook, den här gången på Lannérs köksblandning. Om ni inte bekantat er med den bloggen så tycker jag absolut att ni ska göra det! Fast det är en kock som skriver har han väldigt enkla och lättlagade recept. Rekommenderas! Tryffelkakan rekommenderas också, fast jag tyckte mandelbotten var onödigt tjock så mängden mandelmjöl kan minskas. Annars var den gudomlig! 




Vi åt förstås inte bara souvlaki, den fick sällskap av tzatziki, ugnsrostade rödbetor med vitlök, ugnsrostade tomater, tomat-fetaost-sallad, oliver, batong och klyftpotatis. Det var bara potatis jag skippade eftersom ett nytt brödrecept också poppade upp på Facebook! Samma recept finns på Instagram också. Det var väldigt enkelt och finns på nedersta bilden! Det var riktigt bra att ha när man äter t.ex. tzatziki som man ju brukar äta med bröd.

Tryffelkakan

"Petralchf" på Instagram
Hoppas jag fick med allt jag tänkt nu. Jag har bloggat via telefon OCH surfplattan, vilket sket sig eftersom surfplattan inte lät mej bestämma över fotona... Så kom en spännande ishockeymatch, Finland - Ryssland, som vi förlorade, så ni förstår att det har varit en liten kamp hela det här inlägget... Nu torkar jag svetten, både efter inlägget och matchen, och går till sängs. Imorgon tar jag resten av tryffelkakan med till min 99-åriga mormor för att dricka morsdagskaffe.